Gezond alternatief

wat is A2-melk?

Andere eiwitsamenstelling

Sinds een aantal jaren is bekend dat koeien verschillende soorten melk geven. De verschillen zitten vooral in de eiwitsamenstelling van de melk. Melkeiwitten zijn onder te verdelen in caseïne en wei. Caseïne is weer onder te verdelen in alfa, kappa en bètacaseïne. Bètacaseïne heeft twee belangrijke genetische varianten, het A1 en het A2 type. Dit type is vastgelegd in het DNA van de koe. In de lichaamscellen van een koe bevinden zich chromosomen waarin alle eigenschappen zijn vastgelegd door middel van genen. Omdat genen steeds paarsgewijs voorkomen, zijn met de beide verschillende eiwit typen  (A1 en A2) drie varianten mogelijk.

Homozygoot: A1 / A1,  Heterozygoot: A1 / A2 of Homozygoot: A2 / A2

Alleen koeien met de variant A2/A2 produceren uitsluitend melk met het A2-eiwit.  Zuivel gemaakt van A2-melk wijkt op dit punt dus af van de reguliere melkproducten, en dat maakt de A2-zuivel uniek. Het is een door analyse aantoonbaar onderscheid dat bij de koe genetisch is vastgelegd. Reguliere melk bevat zowel A1 als A2 eiwitketens, bij A2-melk ontbreekt de A1 variant. De opbouw van A1- en A2-eiwitketens (caseïne) is verschillend.  Bij A2-caseïne ontbreekt het aminozuur histidine en heeft het plaats gemaakt voor proline.

A2-melk blijkt vaak een gunstige invloed te hebben op de spijsvertering van veel mensen die reguliere koemelk moeilijk verdragen. De verwachting is dat A2-melk in de toekomst een duurzaam en natuurlijk alternatief zal blijken te zijn voor plantaardige melkvervangers zoals bijv. sojamelk of amandelmelk, en voor mensen die nu kiezen voor geiten- of schapenmelk om toch belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Populair alternatief
In verschillende andere landen zoals India, Canada en de U.S.A. is de A2-melk de laatste jaren erg populair geworden. Ook in Engeland is A2-melk gewoon te koop in de supermarkt en in Nieuw-Zeeland en Australië is  het marktaandeel van A2-melk in slechts een tiental jaren al uitgegroeid tot 9 procent in 2015. In Nederland staat het scheiden van A1- en  A2-melkstroom en de verwerking hiervan nog in de kinderschoenen.

Gezondheidsclaims
Graag hadden we u iets willen vertellen over de ervaringen van onze klanten met betrekking tot A2-melk in relatie tot koemelkallergie en/of lactose intolerantie.
Dit wordt echter gezien als het hanteren van een gezondheidsclaim die bij wet verboden is.
Alleen gezondheidsclaims  die op de Europese lijst van goedgekeurde claims vermeld zijn mogen worden gebruikt.
Wet en regelgeving zijn daarin dus heel strikt en verbieden ons de indruk te wekken of te impliceren dat de consumptie van een voedingsmiddel het risico voor het ontstaan, of de gevolgen van een ziekte bij de mens in belangrijke mate beperkt.
Daarom vindt u op onze site, behalve enkele reviews van klanten , geen links of andere informatie met betrekking tot de relatie die er zou kunnen zijn van A2-melk en koemelkallergie en/of lactose intolerantie, en verwijzen we u graag naar het World Wide Web.

A2-melk is dus gewoon lekker en geschikt voor iedereen die gewone  en A2-melk verdraagt!
Eén van de grote voordelen van A2-melk is dat deze niet anders smaakt dan de gewone melk.